Wednesday, August 17, 2011

KUIH RAYA - Raina's Choc Cookies

Raina's Choc Cookies


Si comel Raina yg manja....


Biskut Coklat Raina


Salam rakan2 blog yg dikasihi, malaaaaaaaaassss sgt nak menaip... xbnyk pun yg nak dikongsi, & xpandai nak berceloteh panjang.
Cuma di pagi buta ni ada la ckit, bkn nak mengeluh...tapi hanya Tuhan yg tahu.. anak xnak berengggang langsung, pegi mana je walau dalam umah, xnmpak btg idung sy ni..mesti merengek, menangis, melalak duk cari..even duk kat dapur..mmg susah nak wat keje. Kalu nak curi2 wat keje time dia tido pun jgn harap lah...mesti terjaga, klu ditinggal kan merengek aje nak ngikut.. Alkisah sebenar yg berjaga ni sbb si comel tulah..tergendala buat sekut raya, smbil tunggu abah dia balik keje kul 12 tadi. Nak xnak kena abiskan..alang2 tunggu sampai sahur terus... Alhamdulillah, siap jgk la sekut coklat si raina...(anak di beri nama Raina Irdina). Resepi saya usha kat MYR dari k.fida..yg lain nye saya campurkan sikit serbuk koko & coklat chip saya gaul skali...mmg sedap! Saya sukakan rasa coklat! Dah lama cari biskut yg rasa mcm ni, rasa yg mcm berpasr gitu..hubby cakap pun sedap! Nati balik umah umi nak wat lg...thanks k.fida!
Jom kite semak resepi...saya copy paste jer dari MYR...siap ngan gambar cara2 skali... SELAMAT MENCUBA!
p/s: 'pembentukan' biskut mungkin tak serupa...tapi dr resepi yg sama dibawah ni...cuma saya tambahkan sedikit serbuk koko.


Resepi & Pembuatan Asal: Kak Fida MyResepi

Bahan-bahan ( loyang pie/bulat 23 cm. )

  • 115 g tepung gandum*
  • 55 g tepung jagung*
  • 55 g gula perang
  • 115 g mentega - beku, dipotong dadu
  • 50 g choc. chips
  • 3 sb serbuk koko* (dyainsyirah tambah)

Cara-cara

  1. Ayak bahan2 bertanda ke dalam sebuah mangkuk.Masukkan gula dan gaul rata.Masukkan mentega.
  2. Dengan mengunakan hujung jari,ramas perlahan2 hingga menjadi adunan yg berbiji2.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yg digris,tekan2 dan ratakan permukaan adunan.
  4. Taburkan dengan choc. chips dan tekan sedikit agar melekat pada adunan.
  5. Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan dulu selama 30-35 min pd suhu 160C.
  6. Angkat dan terus potong menjadi 8 bahagian dan biar sejuk di dalam loyang.
  7. Angkat dan sajikan atau simpan di dalam bekas kedap udara.

2 comments:

  1. Salam kenal Nadia,tq sudi singgah di blog Masakan Maria...

    ReplyDelete
  2. salam kenal jua...xde hal...nasi ayam best!

    ReplyDelete