Wednesday, December 9, 2009

AYAM BAKAR MADU


Bahan-bahannya

4 ekor ayam spring chicken

Bahan untuk dikisar

2 sudu besar serbuk cili

2 sudu besar serbuk ketumbar

1 ½ sudu teh serbuk jintan halus

2 batang serai

1 inci halia

1 inci kunyit hidup

¼ inci lengkuas

2 ulas bawang putih (besar, jika kecil guna 3 ulas)

1 biji bawang besar

2 sudu besar air limau kasturi

3 sudu besar gula pasir

3 sudu besar gula timbang

3 sudu besar madu

garam secukup rasa

serbuk perasa jika suka

Cara-caranya

  1. Ayam dibersihkan dan dilumur dengan rempah yang telah dikisar.
  2. Kemudian ayam diperap selama 30 minit, sebaiknya kalau boleh perap semalaman rasanya rempahnya akan lebih sebati dengan ayam.
  3. Panaskan ketuhar pada suhu 170 – 180’C.
  4. Atur ayam yang telah diperap diatas loyang dan boleh anda letak sedikit mentega supaya bila dibakar rasanya lebih sedap.
  5. Bakar selama 30 minit atau sehingga ayam tersebut masak. Sedia untuk dihidang.

EASY CHOCOLATE CAKE

Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila

chocolate ganache
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup

Cara-cara

  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. [ Ganache]
  8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. tambahkan golden syrup
  11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. [ Whipped cream ] pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit
Source : myresepi

KEK BATIK MARIE


Bahan-Bahan
1. 1/2 bar buttercup
2. 4 biji telur gred D
3. 1/2 cawan susu pekat manis
4. 1/2 cawan nestum (original)
5. 1/2 cawan milo
6. 1/2 cawan air
7. 1/2 cawan gula(kalo xske manis kurgkn)
8. 3 sudu cocoa powder 9. biskut meri

Cara-Cara
1.panaskn butter dan gula dengan api yg perlahan dan tunggu sampi cair.
2.masukkan telur satu persatu.kacau biar betul2 hancur.
3. masukkan air, milo, nestum, susu pekat, gula dan cocoa powder. kaca biar sebati.
4. biarkan adunan td di atas api seketika.
5. angkat dan masukkan biskut meri dan gaul.
6.lepas tue tekan adunan td dlm loyang or bekas..
7. pastu boley mkn terus atau kalo nk lg sodapp taruk dlm peti ais.. selamat mencuba!!!! ..


Sumber:

www.iLuvislam.com

Tuesday, December 8, 2009

ARE YOU GOING TO FINISH STRONG?

video
Video ni aku terima saat2 aku tgh give up nak wat thesis.. smpai aku amik kptsn drastik.." repeat pun tak pela...." Masa tu aku ngah wat praktikal kat Menara TM Berhad, org ckp Menara Rebung..
Di saat2 aku ngah ilang smgt mcm tu.. da sorg staff kat c2..Mr. Siva.. Secara kbtln dia email video tu kat aku ..aku pun tersedu2 ngis pas nengok vid tu..
Bila aku kenangkan balik.. malu siot.. kat opis lak aku wat hal cam tu... Pas je ak tgok vid tu aku mula insaf..aku cpt sgt patah smgt.. Actually dat thesis is for my final smster requirement kat uitm, rugi klu xbiskan.. so aku mula pkir positif blik (ni sume gara2 video tu) then...aku bngkit semula...!
Penagajaran yang aku dapat ...jgn mudah putus asa! Tanpa kita sedar, ada org yang lebih susah dari apa yang kita tempuh... uijian.. dugaan.. Kerana tu su semua lah yg wat kita semakin dan semakin kuat!
Thanks to Allah cause meet a fren just like Mr. Siva
Mr. Siva, if you read this..Please accept the billion thanks from me... Miss our wonderful friendship...Plz send my regards to the other collegue especially Kak Fatin Farhana Azemi and Kak NorAdilah Abd Rahman.. Miss U All!

Monday, December 7, 2009

BELACAN MANG ENAK!

video

Sesape yang kuat mkn belacan tu..jejaga...kih..kih..
Tak lalu aku nengok nye, tp ni sume sbg peringatan k!
Adios!

SIRI AGAK SERAM

video

PHEEEH… nasib baik ada kwn2 teman tengok… ekekekekeke…

SIPUT DENGKI

video
Kuang asam nye siput..betul2 siput la ko..kalo aku langgar jer..hahaha..

Thursday, December 3, 2009

Mangsa kekejaman abg sndr?

Sakinah ngan ayah nye..cumil..geyam...

Debab nye la si inah ni... tp selalu jd mangsa kekejaman abg nye..hehe

Muhammad si kiut..

The only boy in our family..huhu..

Kerana Manisnya Pengorbanan

KLIK KOMIK INI UNTUK GAMBARAN YANG LEBIH JELAS...












Pelukis & Skrip : Han Ri