Friday, December 10, 2010

AYAM SAMBAL TUMIS



Ayam masak sambal tumis ni simple jer..resepi keluarga saya. Keluarga saya mang sgt gemar ngan masakan sambal tumis ni.. Apa2 jenis lauk pun, tak kisah.. Disini saya kongsikan resepi bersama anda sume..

Bahan A (untuk digoreng):

1 ekor Ayam (dipotong kpd beberapa bahagian)
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukupnya

Bahan B (Kisar):

5/8 ulas Bawang Besar
4/7 ulas Bawang Putih
20/30 tangkai Cili Kering
2 inc Halia (jika suka, sy tak letak)
2 inc Lengkuas (jika suka, saya tak letak)
2 batang Serai

Bahan C:

Gula dan garam secukup rasa untuk menumis sambal.
Minyak untuk menggoreng dan menumis.

Cara:

1. Bahan A digaul skali dan digoreng dalam minyak yang panas. Goreng ayam sehingga habis.
2. Gunakan minyak yang sama, tambah jika kurang..tumis bahan yang telah dikisar td. Jgn lupe letak garam dan sedikit gula secukupnya. Tumis sehingga masak, naik bau atau kering. Jangan sampai garing sgt plak!
3. Kemudian, masukkan ayam goreng td dalam sambal tumis, kacau skali lagi sampai sume kena.
4. Siap dan bolehlah dihidang..

No comments:

Post a Comment