Monday, October 3, 2011

HOMEMADE ICE CREAM

Alhamdulillah...dapat gak merealisasikan impian nak bikin aiskrim ni... Sgt sedap & puas hati, tapi tak dpt lah nak buat selalu...agak manis sikit...xelok lak tuk kesihatan...
Jom kita tgok resepi... Saya jumpa resepi ni kat facebook...Kak Suhana, tapi nak cari balik resepi tak jumpe...huhu..tapi jumpa resepi yg sama kat sini....jom kita semak..
Resepi asal: Mas Kitchen

Bahan-bahan:

3/4 cawan susu pekat manis
2 cawan air masak

1 sudu besar ovalate
1 sudu besar tepung jagung
1 penutup esen vanila
2/3 serbuk koko @ perasa dan pewarna coklat
Adunan dibahagikan kepada 2 warna
cara:

1) tuang 3/4 cawan pekat manis dan 2 cawan air masak dalam periuk
2) masukkan sesudu besar tepung jagung, kacau rata dalam susu dan air tadi (utk mengelakkan cepat cair)
3) kacau atas api sehingga tepung tadi agak masak
4) kemudian sejukkan
5) apabila dah sejuk tambahkan satu sudu ovalate dan esen vanila, koko, @ pewarna dan perisa
6) kemudian kacau dengan mixer dgn kelajuan tinggi hingga gebu, ringan dan penuh bekas.
7) bekukan...:)



Antara bahan-bahan tuk wat aiskrim













2 comments:

  1. 1st time kite jumpa resepi yg letak tepung jagung pastu kene masak dulu. hmm...tengok rup ice cream tu nmpk mcm lembut betol.

    ReplyDelete