Thursday, April 21, 2011

AYAM MASAK MERAH KACANG PEAS

Sedap kalu mkn ngn nasi minyak atau beriani

Teringin betul nak makan ayam merah kacang peas. Teringat 18 taun dulu kat kedah, makan nasi minyak mesti ada ayam merah bersama kacang peas, sedap... so arini keinginan tercapai.. di sini ingin ku kongsi kan bersama resepiku yang tersendiri.. (gambar belum sempat nak upload).

Bahan A (Ayam untuk digoreng):

1 ekor Ayam (dipotong kpd beberapa bahagian)
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukupnya
Minyak secukupnya

Bahan B (Kisar):

5/8 ulas Bawang Besar
4/7 ulas Bawang Putih
20/30 tangkai Cili Kering
2 inc Halia
2 inc Lengkuas
2 batang Serai

Bahan
1 tin Kacang peas
1 cwn Santan pekat
1 cwn air
Gula (saya letak lebih supaya terbit rasa manis)
dan garam secukup rasa

Cara:

1. Bahan A digaul skali dan digoreng dalam minyak yang panas. Goreng ayam sehingga habis.
2. Gunakan minyak yang sama, tambah jika kurang..tumis bahan yang telah dikisar td. Jgn lupe letak garam dan sedikit gula secukupnya. Tumis sehingga masak, naik bau atau kering. Jangan sampai garing sgt plak!
3. Kemudian, masukkan ayam goreng td dalam sambal tumis, kacau skali lagi sampai sume kena.
4. Masukkan santan + air + kacang peas, kacau rata dan tutup seketika hingga kuah menjadi sedikit pekat.
4. Siap dan bolehlah dihidang..

No comments:

Post a Comment