Monday, November 8, 2010

BIHUN SUP


Semalam...ujan lebat sgt, sejuk2 nih rasa teringin nak mkn something yang leh dihirup & panas2! So terlintas di fikiran nak mkn SUP.... Tgk bahan, bihun ada, ayam ada..so, leh la wat bihun sup! Simple jer..tapi sebagai penambat rasa yang lebih sedap, terasa rajin wat begedil.. Begedil pun tak bnyk pkai bhn, 100 % kentang jer, xcmpur daging (malas sbnr nye nak perisi daging..hehehe).

Resepi: (tak detail sgt, almaklumlah campak2 jer)

Bahan-bahan:

Bihun - 1 bungkus (direndam, dibersih, cucur kan dgn sedikit air panas )

Bahan Sup (3-5 org mkn):
1. 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
2. 1 biji bawang besar (ditumbuk)
3. 2 inc halia (ditumbuk)
4. 5-6 ketul ayam (dipotong kecil)
5. 5 sudu rempah sup dibancuh sedikit air
6. 1 s/b minyak masak
7. Daun sup - hiasan atau pewangi sup..

Cara-cara:
1. Sediakan periuk, panaskan minyak & tumis bahan2 yang ditumbuk sehingga naik wangi, kemudian masukkan air.
2. Kemudian, masukkan ayam & (kentang kalu suke..), biar sampai ayam & kentang empuk, kemudian masukkan pula rempah sup tadi & masukkan sedikit daun sup. Masak sampai mendidih dan leh tup api ...
4. Masa tuk hidang & ngap!

Bahan2 Begedil:
1. 10 biji kentang (dibuang kulit & direbus hingga empuk, kemudian dilecek halus)
2. Sedikit tepung jagung, (senang kepal & xmudah pecah bila digoreng)
3. 1 biji telur (dipukul)
4. Sedikit lada hitam
5. Garam secukup rasa
6. Daun sup atau dauan bawang dihiris halus
7. Minyak tuk menggoreng

Cara:
1.Campurkan semua bahan kecuali telur, gaul sebati.
2. Kepalkan bahan2 tadi menjadi bulat & tekan sedikit menjadi leper.
3. Kemudian salut ketulan begedil tadi dalam telur kemudian goreng dalam minyak yang panas.
4. Siap & boleh dihidang dengan bihun sup!
Selamat Mencuba!

* Bahan ini adalah hakcipta, simpanan & bacaan sendiri. *







No comments:

Post a Comment