Bahan-bahannya
4 ekor ayam spring chicken
Bahan untuk dikisar
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 ½ sudu teh serbuk jintan halus
2 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
¼ inci lengkuas
2 ulas bawang putih (besar, jika kecil guna 3 ulas)
1 biji bawang besar
2 sudu besar air limau kasturi
3 sudu besar gula pasir
3 sudu besar gula timbang
3 sudu besar madu
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
Cara-caranya
- Ayam dibersihkan dan dilumur dengan rempah yang telah dikisar.
- Kemudian ayam diperap selama 30 minit, sebaiknya kalau boleh perap semalaman rasanya rempahnya akan lebih sebati dengan ayam.
- Panaskan ketuhar pada suhu 170 – 180’C.
- Atur ayam yang telah diperap diatas loyang dan boleh anda letak sedikit mentega supaya bila dibakar rasanya lebih sedap.
- Bakar selama 30 minit atau sehingga ayam tersebut masak. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment