Friday, August 16, 2013

Krepek Pisang Kegemaranku

Resepi & Pembuatan Asal: Rosmazamri MyR

Bahan-bahan:
  • pisang nipah yg dah agak-agak tua/ matang (ikut suka la kuantitinya)
  • minyak secukupnya untuk menggoreng
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam dan gula sebagai perasa ( larutkan kedua dalam air suam)
Cara-cara:
  1. panaskan minyak
  2. masukkan sedikit serbuk kunyit dalam minyak( untuk naikkan seri kerepek nanti)
  3. P1110004
  4. bila minyak dah agak panas. sagat pisang yang telah dikupas kulitnya terus dalam minyak supaya tak melekat antara satu sama lain..
  5. masukkan 1 atau 2 sudu air garam + gula tadi
  6. P1110005
    goreng la sampai masak, then angkat dan toskan...boleh la rasa masin manisnyer..kalau tawar tambah lg sukatan gula n garamnya..
  7. P1110010
    selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment