Saturday, May 28, 2011

TOPPING COKLAT

Resepi 1: Penggunaan Serbuk Koko

Sangat mudah......& cepat.. bleh sapu pada kek, roti.. & nak jadikan inti apam polkadot..xsesuai yer...hehehe....jom kita belek resepi...

Bahan-bahan:

1 cawan serbuk coklat
1 cawan susu pekat
1 s/b minyak masak..

Cara:
1. Satukan sume bahan dan masak dengan menggunakan kaedah double boiler!
2. Dah siap boleh lah sapu kat kek tadi. Pastikan kek sejuk terlebih dahulu!

RESEPI KE 2: TOPPING/ GANACHE

Bahan-bahan : untuk kek saiz kecil
  • 100 g coklat masak (dipotong kecil2)
  • 125 ml susu segar/susu perisa coklat
  • 50 g butter (dipotong kecil2)
  • 4 sb madu (boleh juga digantikan dgn gula perang atau gula biasa)
Cara-cara : Satukan kesemua bahan di dlm periuk/saucepan, dan masak dgn api perlahan. Gunakan kaedah double boil. Kacau sehingga kelihatan pekat. Tutupkan api, dan kacau lagi sebati. Setelah agak suam sedikit, bolehlah dicurahkan ke atas kek tadi (pastikan kek tu sejuk terlebih dahulu). Selamat mencuba!




No comments:

Post a Comment