Friday, May 20, 2011

BISKUT MAZOLA

Projek Raya taun lepas....



Bahan-Bahan:

200 gm tepung gandum
200 gm kacang tanah- goreng tanpa minyak & kisar halus
100 gm gula- kisar halus
1 sk garam halus - garam ni terpulang ye nak letak ke tak, saya suka rasa nye kalu letak
1 botol kecil minyak mazola, secukupnya tuk jadikan doh
Sebiji telur kuning

Cara-cara:

1.Didalam mangkuk besra, gaul sebati tepung, kacang, gula & garam.
2. Tuangkan minyak mazola, sedikit sedikit, uli menjadi adunan doh yang lembut.
3. Bentuk kan doh tadi mengikut citarasa, susun dalam loyang yang digris.
4. Sapu atasnya telur kuning & hias dgn kacang.
5. Bakar pada suhu 160'c dlm 15-20 min (bergantung jgk pd thap kepanasan oven masing2). Bakar sehingga kekuningan telurnye.


2 comments:

  1. nk bakar ambil mase brpe lame?

    ReplyDelete
  2. alya: bakar dlm suhu 160'c slm 15-20 min. sy guna oven ats dapur jer..hehehe..

    ReplyDelete