Ikan tanda masak sos tiram..ready to eat!
Siap di goreng....isi nye lembut gitu...dah xnmpak tanda, sbb sisiknye dah dibuang..
Ni lah rupa ikan tanda...yg dijadikan lauk yg tgah tu..
Hidangan tengah hari smlm..baru hari ni dapat update, cbuk melayan karenah si kecik... just masak semata jer, ikan hasil suami memancing...alhamdulillah..rezki..dalam seminggu ni mang xli lauk kat pasar..cuma sayur mayur jelah...save!Resepi sgt mudah tuk dsiapkan..org bujang pun leh masak ni..
Bahan-bahan:
1 ekor Ikan Tanda
1 sb Tepung jagung
1 biji bawang besar dihiris bulat
2 biji bwg putih dihiris
1 biji cili merah dihiris
2inc halia
1 sk pati asam jawa
1 sk serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
minyak masak utk menggoreng & menumis
Cara:
1. Gorengkan ikan yang telah digaul bersama tepung jagung & garam di dalam minyak yg panas. Dah masak angkat dan ke tepikan.
2. Tumis bawang bersama halia, dah wangi masukkan sos tiram, garam dan pati asam jawa td..gaul rata. Kemudian masukkan cili merah dan serbuk lada hitam..kalu kering, tambahkan sedikit air tuk lebih berkuah (5 sudu makan). Kacau sehingga masak..
3. Siramkan kuah tadi ke atas ikan..mudahkan!!! Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment