Tuesday, May 17, 2011

BISKUT SUJI SALJU

Saya budak baru belajar! Raya taun lepas nyer.....hehehe...jgm maraa....... Pengalaman pertama semasa tgah sarat mengandung...pembawakan budak kut...tgh bulan2 pose tuu...

Panas-panas dari oven dapur jer...hehehe...


Terap-terap... ready to bake!


Banyka-banyak.....warna asal nye putih, saja gatai tangan tambah warna...


Siap de jam ko....hehehe..saya budak baru belajar..


Pengalaman pertama ku.....best! menjadi......

Ok, masa tuk resepi....selamat mencuba..sedap nih, cair lam mulut. Rugi tak cuba, tuk ray taun ni...hehehehe...lum ramadhan lg eak!

BAHAN-BAHAN

Bahan A:
150 minyak sapi
150 gm butter
100 gm gula castor
1 sk esen vanilla
1 biji kuning telur

Bahan B:
100 gm Cornflakes - kisar halus
100 gm tepung jagung
50 gm tepung suji/semolina
280gm tepung gandum
Sedikit pewarna (saja nad tambah, warna asal putih jer)

TOPPING:

Susu tepung + gula icing = tabur atas biskut yang baru kuar dr pembakar!


CARA-CARA:

1. Sebatikan sume Bahan A, ke tepikan
2. Satukan Bahan B, kecuali tepung gandum
3. Campur A+B, masukkan ckit2 tepung gandum hingga jadi doh, rehatkan 5 min.
4. Canai & terap mengikut kesukaan. Nad wat dapat lam 2 balang tinggi.
5. Bakar dalam 150'c dalam 25min/30 min. Dah siap bakar, kelurakan biskut td, ngah panas2 tu taburkan susu tepung sbg topping nyer..

No comments:

Post a Comment