Thursday, October 6, 2011

KUIH TALAM SEMOLINA

Salam sume...xda nak ckp bnyk...hari ni rasa rajin nak wat kuih talam..memandangkan tepung semolina ada lebih, tak nak membazir so saya wat talam suji ni..alhamdulillah, cara penyediaan mudah, bahan2 pun tersedia ada... ni pun 1st time nak buat, masih bnyk yg perlu diperbaiki dr segi 'kekemasan'.

Hmmm.. dapat lah seloyang...nak diperabihkan laki bini tak terlayan kut...kasik kak ipar ckit. Dia ckp, sedap, xkeras & xlembik sgt.."sedap amat", katanya. TQ! Alhamdulillah, masih diberi nikmat rasa...mmg sedap lah...ini pun jasa baik yg berkongsi resepi. Terima kasih lah pd tuan empunya resepi tuan resepi di MyR.. (resepi sy copy paste jer- laporan pun di dah post..) Cuma da kelainan ckit pd warna shj, ini tidak akn mengubah tekstur rasa. Saya adunkan warna pink tuk bghn suji..sbb xda stok warna kuning..hehehe..



Apabila siap dikukus, nilah rupa nye....



Potongan yg kurang kemas..huhuhu

Resepi Asal: Delila My
R
  • BAHAN LAPIS BAWAH
  • 1 1/2 cawan tepung suji (dya guna 1 cup shj)
  • 4 cawan santan pekat (dya wat 3 cwn santan cair 1/2 santan pekat dari 1 kotak santan)
  • 3/4 cawan gula pasir
  • Secubit garam
  • Sedikit pewarna kuning (dya guna warna pink, sbb xda stok..hehe)

  • BAHAN LAPIS ATAS
  • 4 cawan santan pekat (dya guna 1 1/2 kotak santan kara, 200ml x 2kotak-selebihnya tuk lapisan bwh tadi)
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar gula
  • 1 cawan gula merah
  • dya tambah sedikit garam

Tepung semolina /tepung suji

Cara-cara:

  1. Masuk kesemua bahan lapis bawah ke dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga pekat.Tuangkan ke dalam acuan dan kukus selama 20 minit.

  2. Campurkan kesemua bahan lapis atas dan masakkan atas api kecil hingga pekat.Tuangkan lapisan atas ini di atas lapisan bawah yang telah dikukus tadi.Ratakan dan kukus semula selama 20 minit.Potong dan hidangkan.

Lapisan bawah- eh. ada tgn plak =)


Lapisan atas


Tips: untuk mendapatkan potongan yg kemas dan cantik pastikan kuih talam ni betul2 sejuk...baru lah potong ye....(jgn tiru mcm saya)



No comments:

Post a Comment